Що важливо знати про безпеку та приватність у Rakuten Viber

Що важливо знати про безпеку та приватність у Rakuten Viber

Безпека в онлайні, особливо для приватних чатів та дзвінків — важлива та чутлива тема. Ми у Rakuten Viber тримаємо у фокусі приватність наших користувачів, тож нагадуємо про наші основні заходи щодо безпеки та конфіденційності даних. 

 

Як саме Rakuten Viber забезпечує приватність та конфіденційність даних? Чи має хтось, окрім учасників діалогу, доступ до чату? Де і як зберігаються особисті дані? Відповідаємо на ці та інші питання щодо того, які заходи Rakuten Viber здійснює задля безпеки даних своїх користувачів.  

  1. Чи може хтось отримати доступ до моїх чатів та дзвінків?
    – Rakuten Viber є одним із перших популярних месенджерів, який за замовчуванням запровадив наскрізне шифрування для всіх чатів і особистих дзвінків. Це означає, що з 2016 року будь-яка переписка і ключі для її дешифрування у Rakuten Viber зберігаються лише на телефонах співрозмовників. Ніхто, включно зі співробітниками Rakuten Viber, не може отримати доступ до таких чатів чи дзвінків. Повний огляд шифрування, яке ми використовуємо, доступний тут.

  2. Де зберігаються мої дані, як користувача Rakuten Viber?
    – Дані на кшталт номера телефону та імені, приблизної локації на рівні регіону тощо зберігаються на серверах Amazon Web Services, які розташовані по всьому світу із дотриманням світових стандартів безпеки. Дані користувачів Rakuten Viber з деяких країн зберігаються локально на серверах в цих країнах, якщо цього вимагає місцеве законодавство. Україна до переліку таких країн не входить, тож дані, не пов’язані з чатами, зберігаються на Amazon Web Services. А щодо чатів та дзвінків — доступ до них мають лише учасники розмови зі своїх пристроїв.

  3. Де було створено Rakuten Viber? Де базується команда і розробка?
    – У 2024 році Rakuten Viber має офіси в Ізраїлі, Великобританії, Люксембурзі, Болгарії, Україні, на Філіппінах, в Білорусі й Грузії. В них розробляються різні нові продукти. Головний і найчисленніший офіс компанії, який відповідає зараз і відповідав з моменту заснування компанії за розробку ядра додатка, а саме за обмін повідомленнями і дзвінки, завжди був і є в Тель-Авіві, Ізраїль.

Протягом своєї історії Viber замовляв окремі рішення в аутсорсерів з Польщі, Білорусі й Болгарії. Але після того, як у 2014 році Viber був придбаний японським технологічним, фінтех- та e-commerce-гігантом Rakuten Group, це надало можливість значно розширити команду та вже власними силами підтримувати розвиток всіх сервісів. Це залишається нашим підходом і тепер.

Сьогодні офіційна назва компанії — Rakuten Viber, що є віддзеркаленням об’єднання всіх глобальних брендів під парасолькою Rakuten Group. А Rakuten Viber своєю чергою запозичує у материнської компанії інновації й розділяє її високі стандарти безпеки.

4. Де зареєстровано Rakuten Viber?
– Юридична особа Viber Media S.a.r.l зареєстрована в Люксембурзі. Компанія керується законодавством ЄС про конфіденційність персональних даних її користувачів.

5. Чи передає Viber інформації з переписки користувачів урядам чи стороннім організаціям?
– Найкращий спосіб захистити щось — не мати до цього доступу. Завдяки наскрізному шифруванню ніякі треті особи, включно із командою Rakuten Viber, не можуть прочитати ваші чати та прослухати ваші особисті дзвінки. Доступ до вашої переписки та особистих дзвінків маєте тільки ви.

6. Чи правда, що дані українських користувачів зберігаються в Росії?
– Ні, і ніколи не зберігалися. Як ми згадували вище, чати завжди зберігаються лише на вашому пристрої, а дані на кшталт номера телефону та імені, приблизної локації на рівні регіону – на серверах Amazon Web Services, які розташовані по всьому світу із дотриманням світових стандартів безпеки. Це стосується й українських користувачів.

7. Чи працює Rakuten Viber у Росії?
– Наразі в Росії доступний безплатний сервіс дзвінків та обміну повідомленнями від Rakuten Viber. 

8. Чи може Rakuten Viber передавати мої дані рекламодавцям, аби вони надсилали мені повідомлення з рекламними пропозиціями?
Не можуть, адже це суперечить правилам нашої платформи. Бренди надсилають бізнес-повідомлення у Rakuten Viber тільки клієнтам з власної бази даних, які надали згоду на отримання таких сповіщень (приміром, під час онлайн-покупки, при заповненні форми лояльності тощо). Бренд має прийняти правила конфіденційності користувачів нашої платформи, аби мати змогу надсилати бізнес-повідомлення. 

 

Ми піклуємося про приватність і конфіденційність ваших даних. Ми ніколи не зберігаємо на своїх серверах і відповідно не маємо доступу до чатів, особистих дзвінків та ключів дешифрування. Всі ваші переписки та дзвінки — тільки ваші. Так було і буде завжди.